CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, May 17, 2009

Orang Bulan..

Meh sini nk citer sket pengalamanku mase attach kat farmasi bekalan nutrisi dan pengeluaran sterile..

Kat farmasi nie, keje dia buat beg nutrisi mengikut keperluan pesakit - utk mknn pesakit kritikal dlm ICU (pesakit koma), pesakit yg x boleh makan melalui mulut (cth sbb muntah slps mkn), pesakit kanser mulut, pesakit kanser perut, pesakit kanser saluran usus, pesakit baru lps pembedahan saluran usus (usus nk kena rehat lps bedah, so xleh bg mknn), pesakit melecur/terbakar teruk & kpd baby pra-matang (x cukup bulan) yg x boleh nk menyusu lg..

selain tu pemantauan pesakit di wad amat ptg sbb nk tau perkembangan positif pesakit nih.. beg nutrisi nie x digalakkan utk tempoh yg lama sbb kalo pakai beg nie utk supply mknn kat bdn, saluran usus pesakit boleh jadi x berfungsi sbb xde mknn yg nk dicernakan..cuba la pk cmne kalo perut korang x dpt mknn..hehe..


Oleh krn beg nutrisi nie disalurkan melalui saluran darah pesakit, so kena la buat dlm bilik bersih dan bebas kuman (sterile & clean room).. prosedur dia, bkn bilik je kena bebas kuman, org yg nk prepare beg nutrisi tu pon kena bersih..

First skali..masuk ke bilik washing room - -> kat sinki kena cuci tgn bersih2..

cuci tgn pakai sabun khas utk menanggalkan kuman2 n daki kat tgn tu..hehe..

kena plak ikut 7 step cuci tgn yg btol..


pas bilas tgn bersih2, kena la keringkan tgn tu pakai hand dryer..


pastu masuk dlm bilik persalinan nk tukar kpd pakaian yg sesuai..


So bila plak ku pegi bulan?

Bkn btol2 pegi bulan kat atas tue..tp sbb pakaian yg ku pakai nih (dipggil jumpsuit)..dr atas kepala smpai hjg kaki kena tutup..yg tggal cuma dua bijik mata je..ye la..kalo mataku pon kena tutup, cmna plak nk buat keje kan..hehe..


mcm nie haa..s

ssh gak nk b'nafas pakai mask nie..

nie la org bulan..ahaks..

pastu bersiap sedia masuk ke bilik bersih dan bebas kuman..


buat keje btol2..xleh main2..yg mana la aku yer?huhu..

nie la hasil beg nutrisi yg telah siap..kandungan beg nie ada lemak, protein dan karbohidrat utk keperluan tenaga bdn..dan vitamin tambahan utk memulihkan tisu2 bdn yg rosak..

yeah..

operasi mendarat ke bulan telah berjaya..skang telah blk ke bumi..dpt oksigen blk, lega..huhu..
akhirnya berjaya abiskan 4 mggu kat sini dgn jayanya..hooray!

love,sign



5 comments:

Fadhlah said...

blog nie tak ble bagi nama suka suki miss azlina la..kena bagi nama lain..My pill..ok tak nama nie..huhuuhu..thanks 4 imformation

miss azlina said...

suka suki sy la nk letak citer pa pe pun..huhu..

Bro_mie said...

fuh skali tengok macam ninja.....susah gak ek nak prepairnya, baru tau!

miss azlina said...

nie la ninja m'sia..huhu..

armouris said...

info tentang kanser mulut kat sini - Kanser Mulut